Cucina siciliana

Niepowtarzalne smaki Sycylii powstały w wyniku połączenia wielu  tradycyjnych kuchni śródziemnomorskich: greckiej, arabskiej i włoskiej.
Podstawą  sycylijskich dań są makarony, warzywa takie jak pomidory, bakłażany, papryki, karczochy, oliwki i oliwa z nich wytłoczona, ryby oraz owoce morza.
Wiele restauracji odznaczonych prestiżową gwiazdką Michelin mieści się w regionie Ragusa.

Z typowych dań sycylijskich szczególnie polecamy:
ARANCINI DI RISO - ryżowe kulki wypełnione mięsem , warzywami, serem , obtoczone w panierce i smażone na głębokim oleju. Ze względu na kolor nazywane Arancini (pomarańcze).
CAPONATA SICILIANA - typowe danie sycylijskie przyrządzone z bakłażana, pomidorów, oliwek, kaparów i oliwy. Wszystko razem podsmażane, podawane na zimno.
SPAGHETTI AL  NERO DI SEPPIA - czarny makaron barwiony atramentem z kałamarnic, najczęściej podawany z krewetkami.
SPAGHETTI ALA NORMA - makaron z bakłażanem, obficie posypany wędzonym serem ricotta.

Na słodko:
CASSATA - biszkoptowy przekładaniec z serem ricotta i skórką z cytrusów,
CANOLLI - ciasteczka w kształcie rurek nadziewane ricottą i czekoladą,
SEMIFREDDO - mrożony deser z owocami
LA FRUTTA DI MARTORANA - marcepanowe wyroby bardzo realistycznie przedstawiające m.in. owoc sprzedawane w licznych cukierniach.
GRANITA – tradycyjny sycylijski mrożony deser na bazie kawy lub soków owocowych, podawany z brioszką

Sycylia znana jest z doskonałych win m.in. słodka Marsala i likierów:
LIMONCELLO  - likier cytrynowy
AMARO korzenny - likier ziołowy

Warto zapamiętać :

miecznik (pesce spada), strzępiel (spigola), dorada (orata), barwena (triglie), krewetki (gamberoni), kalmary (calamari), ośmiornica (polipo), langusta (scampi), omułki (cozze), małże (vongole).